fbpx

  HOME  blank   Export Coaching & Advies  blank Starters International Business

Starters International Business SIB Coachingsvoucher Regeling

Met de SIB Voucher Regeling Individuele Coaching van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan je subsidie aanvragen. Hiermee kan je zonder bijkomende kosten een exportcoach inschakelen om je te laten begeleiden bij het opstellen van een duidelijk stappenplan.

Je krijgt een coaching traject waarbij je in drie stappen tot een internationale aanpak komt. Dit traject geeft je inzicht in de kansen in het buitenland en wat nodig is om daar succesvol te worden.

Vragen? Bel ons tijdens kantooruren op 085 – 40 12392.

Voor wie is het?

 • Starters International Business (SIB) is voor MKB-ondernemers
 • Die geen of weinig ervaring hebben met zakendoen op buitenlandse markten
 • Die export vast willen inbedden in hun onderneming
 • Die beschikken over een organisatie en voldoende middelen
 • Die bereid zijn tijd en geld te investeren om echt stappen over de grens te zetten.
Workshop en Training | Online Introductie over het Export Canvas | Subsidie regeling SIB Coachingsvoucher

Extra uitleg over de SIB Coachingsvoucher van RVO.nl

Ben jij een mkb-ondernemer maar heb je nog weinig of geen ervaring met zakendoen op buitenlandse markten?

Wil jij wel tijd en geld investeren om echt te handelen met het buitenland? Dan is de voucher individuele coaching (SIB coachingsvoucher) van de regeling Starters International Business (SIB) iets voor je: een subsidie voucher voor persoonlijke begeleiding.

De SIB Coachingsvoucher is een online voucher waarmee je een export adviseur kunt inhuren.  De voucher regeling bedraagt € 1.000, exclusief 21% btw. Coaches die werken met het Export Canvas voeren namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) de regeling Starters International Business uit.

Voor wie?

Je kunt de coachingsvoucher aanvragen:

 • als je een Nederlandse MKB-ondernemer bent. Met de mkb-toets check je of jouw organisatie telt als een MKB-onderneming;
 • vanuit het Caribische deel van het Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten).

Persoonlijke coach

In een aantal  gesprekken geeft de coach je handvatten om te kunnen starten met zakendoen in het buitenland. Gemiddeld in zo’n 4 maanden. Samen onderzoeken we de mogelijkheden en risico’s in het buitenland. Je werkt aan een actieplan voor een internationaliseringsstrategie van jouw organisatie. Hierbij zet je de volgende stappen:

 1. Kansen zoeken
  Eerst bepalen we samen in welke landen je veel kans hebt. Hierbij kijken we naar jouw wensen, doelen en de bijzondere kenmerken van het  product of de dienst en onderneming.
 2. Marktinformatie
  Daarna onderzoeken we hoe interessant deze landen precies zijn voor jouw bedrijf.
 3. Intern onderzoek
  Als laatste maken we een lijst van wat nodig is om succesvol te worden in deze landen. Zo krijgt je een actieplan om te starten met internationaal ondernemen.

 

Doel en werkwijze

Het doel van de subsidie regeling is om je op weg te helpen met een goed export canvas. Hoe we dat doen, hangt af van je situatie. In een aantal advies sessies kijken we samen naar het volgende:

 1. Wat is de achtergrond van je bedrijf zich en hoe past internationaliseren daarbij?
 2. Wat is je sterkste product of dienst, wat is je doelgroep en waarin ben je internationaal onderscheidend?
 3. Welke landen lijken het meest haalbaar om je product of dienst naar te exporteren? Ga je daar zelf heen of zoek je partners?
 4. Welke stappen moet je zetten om deze internationale ambities waar te maken en wat kost dat in tijd en geld?

Waarom het Export Canvas?

Een export canvas is 3-in-1. Als eerste de eisen vanuit RVO.nl. Daarbij komen de 10 stappen van een exportplan aan bod en werken we het uit in één overzichtelijk export model. Al onze coaches zijn erkend door het RVO en Export Canvas gecertificeerd. Ook hebben wij Hub’s in meerdere landen zoals Curaçao en Suriname. Dat betekent dat wij je kunnen helpen met actuele informatie en ook een goed vergelijk kunnen maken tussen de landen waar je aan zit te denken.

Hoe werkt het precies?

Na het invullen van het digitale aanvraagformulier machtig je ons om namens jouw bedrijf een SIB-coachingsvoucher aan te vragen. Het RvO stuurt je hiervoor rechtstreeks een ontvangstbevestiging. Meestal volgt er al binnen enkele weken een toekenning van de voucher.

Na toekenning van de voucher vindt het eerste adviesgesprek plaats bij jouw in het bedrijf. Na afloop van het hele programma en de advies sessies kan je zelf de voucher verzilveren.

Mocht je gedurende het traject besluiten om te stoppen dan brengen wij de gevoerde adviesgesprekken en de bijbehorende BTW alsnog bij je in rekening.

Export Canvas gaat vertrouwelijk om met je gegevens, maar moet wel op hoofdlijnen rapporteren aan de overheid over de uitkomst van het adviestraject. Je mag onze materialen, het export canvas en modellen zelf gebruiken, maar niet publiceren. Onze aansprakelijkheid is beperkt tot de waarde van de voucher en omvat geen indirecte of gevolgschade.