fbpx

  HOME  blank   Export Advies blank Export Bevorderen

Export Bevorderen

Je bent je aan het oriënteren om je product of dienst in het buitenland te gaan lanceren. Maar je hebt nog maar weinig ervaring met exporteren. Eigenlijk zou je meer inzicht willen krijgen in je kansen in het buitenland. De overheid heeft daarvoor een speciale subsidie in het leven geroepen om de export vanuit Nederland te bevorderen.

Speciaal voor (MKB) ondernemers heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de SIB Missievoucher.

Deze missievoucher is een gedeeltelijke vergoeding voor:

 • deelname aan een handelsmissie
 • samen met andere Nederlandse bedrijven deelnemen aan een buitenlandse vakbeurs

De missievoucher is een online voucher waarmee je de organisator van de handelsmissie of beursinzending betaalt. De reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. De voucher is goed voor 50% van de deelnameprijs en bedraagt maximaal € 1.500 (exclusief btw) voor een handelsmissie en maximaal € 2.500 (exclusief btw) voor een collectieve beursinzending.

blank
Deelnemen aan een handelsmissie met de SIB Missievoucher van het RVO

Handelsmissie

Als je meegaat op een handelsmissie, ga je een aantal dagen met meerdere Nederlandse bedrijven naar een buitenlandse markt. Een Nederlandse private partij (bijv. NL in Business of Trade and Innovate with the Dutch) organiseert deze handelsmissie. Maar ook via het ministerie van Buitenlandse zaken kan je op handelsmissie. Deze reis wordt dan vaak begeleid door een bewindspersoon.

Zowel grote als kleine bedrijven kunnen inschrijven op een handelsmissie.
Op het programma staan individuele en gezamenlijke onderdelen. Het doel van de missie is mogelijke afnemers van jouw product of dienst te vinden en export te bevorderen.

Deelname aan een handelsmissie levert in korte tijd veel voordelen op want je:

 • ontmoet potentiële zakenpartners
 • internationale netwerk groeit
 • krijgt beter zicht op marktkansen in een land
 • kunt kennis uitwisselen
 • vergroot de naamsbekendheid van jouw bedrijf

Wanneer er bewindspersonen en diplomaten meegaan op een handelsmissie, openen zij deuren die anders gesloten blijven. Ook kunnen ze handelsbelemmeringen aankaarten.

Deelname aan een Internationale Beurs

Tijdens een collectieve beursinzending sta je samen met andere Nederlandse bedrijven op een buitenlandse vakbeurs.
Je staat samen op een Paviljoen, hierin heeft iedereen zijn eigen ruimte.

Een beurs is een goede gelegenheid om mogelijke afnemers van jouw product of dienst vinden en export bevorderen. Vaak zijn diverse ministers,  Tweede Kamerleden en Gedeputeerden uit de provincies van de partij. Maar ook zijn er verschillende netwerkmomenten met de Nederlandse delegatie en internationale partners. Deelname aan de beurs biedt veel mogelijkheden om jouw netwerk uit te breiden.

blank
blank

Spelregels

Je kunt elk jaar 1 missievoucher aanvragen. Voor een jaarlijks terugkerende beurs of handelsmissie in een doelland kan je slechts 2 keer een voucher ontvangen.

 • Je bent MKB-ondernemer.
 • Ontvangt jouw bedrijf de-minimissteun? Of is je bedrijf van een groep of fiscale eenheid die deze steun krijgt? Dan mag de de-minimissteun in dit jaar en de 2 belastingjaren hiervoor maximaal € 200.000 zijn.
 • Elke MKB-onderneming, of groep of fiscale eenheid waar de MKB-onderneming deel van uitmaakt, kan 1 missievoucher per kalenderjaar aanvragen. Voor een jaarlijks terugkerende beurs of handelsmissie in een doelland kan je slechts 2 keer een voucher ontvangen.

Er gelden verder geen regels voor sectoren en/of landen.

Let op: wanneer je een missievoucher aanvraagt, meld je je niet automatisch aan voor deelname aan de activiteit. Je meldt je apart aan bij de organisator van de activiteit.

Doelgroep

Je kunt de missievoucher aanvragen:

 • als je een Nederlandse MKB-ondernemer bent. Of jouw bedrijf een mkb-onderneming is, hangt af van het aantal werknemers en de jaaromzet of het jaarlijkse balanstotaal.
 • vanuit het Caribische deel van het Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten) en je zaken wilt doen met het buitenland
Hoe werkt het Export Canvas nou eigenlijk?