fbpx
Posted

Jos Steigstra – Steigstra Advies | Export Canvas Coach

Jos Steigstra - Export Canvas Coach

Na mijn studie ben ik gestart in de Retail sector. Daarna gewerkt voor internationaal opererende bedrijven met als taakgebied sales & marketing. Gaandeweg uitgebouwd naar functies op management- en directieniveau, gevolgd door zelfstandig ondernemerschap.


Met internationalisatie steeds als rode draad in mijn werk leg ik mij sinds 2013 toe op het helpen van bedrijven bij hun exportambities.

Landen:
Europa en Noord-Amerika

Specialiteiten:
producten bestemd voor eindgebruikers, dat kunnen tastbare producten zijn maar ook dienstverlening of software, business electronics en hobbyproducten

Export Coach en Adviseur Internationale business

De meeste export ervaring heb ik opgebouwd in Europa, direct daarna gevolgd door Noord-Amerika. 25+ jaar heb ik in deze landen zakelijk succesvolle relaties opgebouwd. Gewerkt met distributeurs, groothandels en dealernetwerken. Soms via agenten, meestal rechtstreeks en in geval van Noord-Amerika ook met eigen verkoopkantoren.

Eén van de voorwaarden voor internationaal succes is de mate waarin een bedrijf in staat is om relaties op te bouwen. Een goede relatie met zakenpartners is dé sleutel tot succes. Dat vergt inlevingsvermogen, geduld, aanpassing en betrouwbaarheid. De culturele en zakelijke verschillen in zakendoen tussen Nederland, de Angelsaksische- en mediterrane landen zijn te belangrijk om te negeren.

Niet minder van belang is de mate waarin meerwaarde wordt geboden. Er is altijd concurrentie en daarom essentieel om onderscheidend te zijn. Voor de andere partij moet er tenslotte een valide reden zijn om juist bij jouw bedrijf te kopen. Dat onderscheid kan op heel veel verschillende vlakken zijn, producteigenschappen, mate van dienstverlening, techniek, service, business model, etc.

Wanneer export voor jouw bedrijf nieuw is dan is het van cruciaal belang om na te gaan of de behoefte aan het product in het buitenland vergelijkbaar is met Nederland. Een gedegen product/markt/afnemer analyse is dan een goede start. Kansen in beeld brengen noem ik dat.

Ik werk graag met producten bestemd voor eindgebruikers, al dan niet via tussenschakels. Dat kunnen tastbare producten zijn maar ook dienstverlening of software. Met commodity’s en termijnmarkten heb ik weinig affiniteit. In de praktijk ervaar ik dat het type product weinig verschil maakt, ik voel me thuis bij zowel business electronics als hobbyproducten. Ik verwacht dat het bedrijf waarvoor ik werk het eigen product tenslotte door en door kent. Bij het zoeken van een weg naar het buitenland kan ik je helpen, daar zit mijn kracht. Het vinden en selecteren van buitenlandse afnemers mijn specialiteit.

Voorbeelden van bedrijven/producten die ik in het recente verleden heb ondersteund:
High-end audio, fruitijsjes, verpakkingen, pizzaovens, ambachtelijk bier, sieraden, remote sensing, skateboards, bewakingsdiensten, onderdelen voor sauna’s, serious gaming, warmte/druk sensoren, biologische soepen, kilverborden, etc, etc.

Met mijn gedegen kennis en ervaring gekoppeld aan een sterke gedrevenheid om van ieder project een succes te maken ben ik in staat om een waardevolle bijdrage te leveren aan het behalen van de doelen van jouw bedrijf.

Naam: Jos Steigstra
Bedrijf: Steigstra Advies
Website: www.steigstra-advies.nl
Email: jos@steigstra-advies.nl

Gecertificeerd Export Canvas Coach Worden?

Neem contact met ons op en ontvang een informatie pakket en
een uitnodiging voor de eerstvolgende opleidingsdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.