fbpx

  HOME  blank   Begin met Exporteren

Begin Met Exporteren

Export biedt nieuwe kansen voor je bedrijf. Het kan bovendien leiden tot meer omzet. Exporteren doe je niet zomaar. Een goede voorbereiding en een export plan gaan je helpen met een succesvolle uitbreiding van jouw bedrijf.

Stel je wilt een huis bouwen. Dan zeg je ook niet tegen de aannemer: bouw maar een huis. De aannemer zou niet weten wat precies de bedoeling is. Daarom ga je eerst met een architect om de tafel zitten. Plat dak, punt dak, een garage en hoeveel slaapkamers zijn allemaal vragen die zorgen voor een bouwtekening. En met die bouwtekening kan een aannemer aan de slag.

Details zoals de kleur van de gordijnen of de tuinmeubels? Die komen pas veel later aan bod. Je maakt eerst een schets, een blauwdruk van je plannen. En pas daarna ga je aan de slag met bouwen. Je start altijd met de basis. Als die op orde is kan je logisch verder bouwen. Zo werkt het bij exporteren ook. Begin met exporteren door eerst na te denken over exportkansen voor je bedrijf. Ga daarna vorm geven aan je exportplan.

Begin met exporteren - gebruik het Export Business Model Canvas
blank

Export Canvas als basis

Net zoals de architect in dit voorbeeld een bouwtekening maakt, zo helpt een ervaren export coach je met het Export Canvas. Het is de eerste stap op weg naar internationaal succesvol ondernemen.

Stel je eens voor dat je jouw product in andere landen verkoopt. Of jouw diensten in de rest van de wereld wegzet. Exporteren is dan een goed idee. Maar… waar begin je met exporteren?

 • Hoe kan je het beste gaan transporteren?
 • Waar krijg je alle vergunningen?
 • Wat zijn de juiste export documenten?
 • En wie zijn echt betrouwbare zakenpartners?

“Een ervaren adviseur gaat je helpen met jouw Export Business Model.”

Export Subsidie

Er zijn diverse subsidie regelingen. Dan kan zijn vanuit de gemeente, provincie
of vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wij helpen je om de beste aanvraag te doen voor de regeling die bij jouw export plannen past.
Ontvang tot wel € 2.500 subsidie of een tegemoetkoming in de vorm van een voucher!
Of je daadwerkelijk subsidie krijgt hangt natuurlijk af van de overheid.

Onderdelen van een Export Plan

Wat zijn de sterke en wat zijn de zwakke punten van je verhaal? Wil je meer omzet, of juist betere marges door een hoger volume? Wil je klanten die je verloren bent tijdens de crisis vervangen? Of wil je in een specifieke markt groeien? Door de juiste vragen en antwoorden zal het Export Business Model Canvas bijdragen aan je doelen.

 • Stap 1: Marktdefinitie
  De marktdefinitie bepaalt de richting van de export. De marktdefinitie is meestal opgebouwd uit de dimensies: producten, afnemersgroepen en behoeften. In deze stap sta je stil bij de vraag wat de onderneming als de markt beschouwt.
 • Stap 2: Interne analyse
  Is de onderneming financieel in staat tot marktverbreding of marktontwikkeling? Een financiële ratioanalyse is onontbeerlijk. Naast de financiële benadering moet je zowel de organisatie van de opdrachtgever als het product analyseren.
 • Stap 3: Exportlandenselectie
  In welk land kan de exporteur het beste zijn producten afzetten? Concentreer je in eerste instantie op een beperkt aantal potentieel interessante exportmarkten en bepaal vervolgens welke je (als eerste) gaat bewerken.
 • Stap 4: Bedrijfstakanalyse
  Belangrijk voor de exporteur is de vraag hoe de ontwikkelingen in de bedrijfs-tak in het gekozen land zijn. Dan kijk je naar kansen en bedreigingen vanuit de bedrijfstak en hoe de exportonderneming zich op de markten kan positioneren.
 • Stap 5: Concurrentieanalyse
  Waarin kan het product zich van concurrerende producten onderscheiden? Van belang is aan te geven wie de huidige of potentiële concurrenten zijn en waarin zij zich onderscheiden. Je ontwerpt een concurrentieanalyse op basis waarvan
  een concurrentievoordeel gedefinieerd kan worden.
 • Stap 6: Afnemersanalyse
  Nadat je met behulp van het filtermodel voor de onderneming een aantal landen hebt geselecteerd, bepaal je welke landen aantrekkelijke segmenten bevatten die op homogene wijze reageren op het marketingbeleid.
 • Stap 7: Distributieanalyse
  Voor een antwoord op de vraag hoe de buitenlandse markt betreden moet worden, is een analyse van de entreemogelijkheden nodig. De verschillende mogelijke kanalen zet je met hun voors en tegens tegenover elkaar.
 • Stap 8: Confrontatiematrix
  Na de interne en externe analyse stel je de confrontatiematrix samen. Je formuleert een aantal opties hoe het land / markt het meest succesvol bewerkt kan worden. Tevens stel je de groeistrategie vast in samenhang met de marktkeuze en de marktentreestrategie.
 • Stap 9: Exportmarketingbeleid
  Waarom zou de buitenlandse klant het product of de dienst kopen en waarom bij jou? In dit onderdeel werk je de P’s van de marketingmix verder uit.
 • Stap 10: Financiële haalbaarheid van het plan
  In de laatste stap stel je jezelf de vraag wat de omvang is van de financiële risico’s die gelopen gaan worden en wat de haalbaarheid is.
Beginnen met exporteren - maak jouw export ambitie visueel met het Export Canvas

Hoe krijg je overzicht?

Export biedt nieuwe kansen voor je bedrijf. Het kan bovendien leiden tot meer omzet. Met verschillende subsidie vouchers wordt export gestimuleerd door de overheid.

Met de Starters International Business (SIB) helpt het ministerie van Buitenlandse Zaken bedrijven die de stap willen maken naar buitenlandse markten.

 1. Kansen zoeken
  Eerst bepalen we samen in welke landen je veel kans hebt. Hierbij kijken we naar jouw wensen, doelen en de bijzondere kenmerken van het product of de dienst en onderneming.
 2. Marktinformatie
  Daarna onderzoeken we hoe interessant deze landen precies zijn voor jouw bedrijf.
 3. Intern onderzoek
  Als laatste maken we een lijst van wat nodig is om succesvol te worden in deze landen.

“SIB coaching: met RVO-SIB voucher krijgt je per saldo gratis export hulp”

Kies hoe jij wil beginnen met exporteren:

Dit traject is special voor eenmanszaken of MKB ondernemers.

 • 20 uur Coaching
 • Plus Online Leeromgeving
 • Plus Uitgebreide Rapportage
 • Jouw Eigen Export Canvas
 • 1-op-1 Advies & Ondersteuning
 • Erkende SIB Coach

Investering

€ 0.00

Advieskosten € 2.500
Btw 21% 525
Totaal incl. btw € 3.025
Betaald via SIB Voucher        –  2.500
Nog te betalen BTW
 € 525

De subsidie voucher is zonder BTW.
De € 525 btw betaal je ons en die krijg je weer terug via de btw-aangifte.

Dit traject is geschikt voor grotere bedrijven met een sales & marketing team.

 • Maatwerktraject van 5 dagen
 • Train je hele export team
 • Internationale Sales & Marketing
 • Export Canvas
 • Intensieve begeleiding
 • Export Coach & Adviseur

Investering

€ 5000,00*

Advieskosten€ 7.500
Btw 21%€ 1.575
Totaal incl. btw € 9.075
Subsidie voorbeeld         – € 2.500
Nog te betalen 
€ 6.575

* Subsidie is zonder BTW.
Het totaal bedrag van € 5000,00 is exclusief BTW.